Sykdom er ikke pasientens skyld!

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

At psyken innvirker på kroppen er noe vi alle sammen har fått med oss: stress kan gi psykisk sykdom, frykt eller angst får en til å føle seg elendig. Men at det like ofte er omvent – at det er kroppen som ”påfører” sinnet plager, den kunnskapen har vi ikke helt under huden her i vesten.

Stress, shutterstock_166310288

Denne kunnskapen ligger imidlertid dypt forankret i tradisjonell kinesisk medisin, der akupunktur utgjør en viktig del.

I behandlingen av pasienter ser vi ofte at stramme, oppspente muskler – for eksempel i nakken, kan gi stress-symptomer som uro, angst og søvnproblemer. Når musklene løses opp med triggerpunktakupunktur er det ikke sjelden at mange av de andre plagene forsvinner som dugg for sol.. Dette skjer fordi en oppspent kropp i mange tilfeller gir et anspent sinn, og alt som behøves for å falle til ro er å få kroppen til igjen å svinge som den skal.

Andre ganger behøves en kombinasjon av triggerpunktakupuntur for å løse stramme muskler, pluss behandling med klassisk akupunktur for å få bukt med resten av plagene, som hjertebank, lett angst, urolig mage etc.

Mange pasienter med stress-symptomer kommer også med en ikke uvesentlig porsjon dårlig samvittighet: det føler at de ”burde” stresse ned, at de ikke skulle være så stresset. De har skyldfølelse for sin sykdom og sine smerter – de opplever at det er noe galt med deres moral, siden de ikke klarer å være avstresset og ovenpå slik som de får vite at de burde.

Legene er snare med å udele dårlig samvittighet, uansett om det er fordi man har noe kilo ekstra på sidebeina, eller man er søvnløs. Ofte skinner det temmelig tydelig gjennom at det nok er din egen skyld.. Hvis man opplyser om at man følger de anbefalte kostråd og går tur hver dag, tror de ikke helt på deg – for så skulle du jo være like sunn og frisk som legen… så det er nok noe du gjør som du ikke vil innrømme..!

Historisk er det imidlertid mange eksempler på at legene har delt ut skyldfølelse på fullstendig feil grunnlag. På 80-tallet fikk magesårpasienter beskjed om å legge om livet, slutte å stress og kutte ned på kaffe og alkohol – for det var dette som gav magesår! Jeg kan ennå høre ekkoet av lattersalvene da en sped stemme ville forske på om det kunne være infeksjoner som lå til grunn – for man visste jo at dette var psykisk betinget! Nå er det ingen som ler, lenger, og man får antibiotikabehandling for å ta knekken på Helicobacter pylori – bakteriene som lager magesår og gjør livet heller plagsomt for dem som har fått denne gjesten. Mange som har prøvd å ha magesår, vet også at det gir ikke ”bare” vondt i magen: det kan gi nedstemthet, søvnløshet, uro og lett angst. Hele systemet føles i ulage. Man kan ikke spise uten at man får smerter, men blir satt ut av mye mindre enn det som vanligvis skal til.

acupuncture needle

Selvsagt går denne prosessen begge veier: psykisk stress og jag påvirker selvsagt kroppen. Og det mye man kan gjøre i hverdagen for å dempe kaoset: planlegging og strukturering av aktiviteter – lære seg å bruke det meget nyttige ordet ”Nei” oftere, for å nevne noe.

Men man kan ikke bestemme seg for å være mindre stresset hvis kropp og sjel først har slått knute på seg – da skal det gjerne litt mer til for å komme forbi det: det som er galt i kroppen skal ryddes opp i før sjelen kan falle skikkelig på plass: har man magesår, blærekatarr eller lungebetennelse skal det behandles, og har man stramme muskler, er det en riktig god ide å få dem til å slutte med å være stramme.

I Kina er akupunktur og tradisjonell kinesisk medisin (med tuina, qi gong og urtebehandling) en del av det offentlige helsevesenet, enkelt og greit fordi det er billig og effektivt. Det er ikke alternativ behandling, men ofte førstevalget ved en rekke plager som bihulebetennelse, mageproblemer, lungeplager, kvinnesykdommer (som menstruasjonsbesvær, infertilitet, overgangsalder etc).Vestlig medisin har langt mer status enn den tradisjonelle medisinen, også i Kina – for eksempel er antibiotika er dyrt, og følgelig ettertraktet for å vise at man har råd til det beste.

Akupunktur står uansett fjellstøtt: når man ikke har penger, men kan få behandling som virker, tar man den.

 

(I parentes bemerket har triggerpunkt akupunktur og kinesisk akupunktur ingenting med hverandre å gjøre – bortsett fra at man bruker nåler ved begge teknikker. Du kan lese mer om det i linkene over).

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 kommentar

  1. Bruno Aamo

    Som behandler opplever man ofte at pasientene har skyldfølelse pga smertene de lider under: det er min egen feil, jeg er altfor anspent, jeg burde lære meg å¨slappe mere av etc. Min erfaring, etter å ha arbeidet med smerter i snart 20 år, at det er viktigere hvorledes man holder hodet (rent fysisk) når man har hodepine og ondt i nakken, enn hva man har inne i hodet (psykisk). Triggerpunkter – som er årsaken til de fleste smerter vi har i kroppen – er muskelfibre som er blitt aktiveret på grunn av en eller annen form for skade, og har deretter begynt å leve sitt eget liv. De kan ikke «avspennes» mentalt, men må «låses opp» utenfra. Etterpå vil man få det bedre også psykisk. Sjel/legeme er som en mynt med to sider. De kan ikke fjerne en av sidene.