Pøbler er pøbler uansett om de også heier på fotball innimellom

På facebook ser jeg delt en lenke om en gjeng fotballfans som har sjikanert en kvinne som samler panteflasker. En av mine venner poster følgende kommentar er menneskehjernen krympa? Fremstillingen i avisa får meg til å tenke på fotballhooligans, og jeg legger ut en sarkastisk kommentar: de er fotballfans – tror du de har en hjerne å krympe?

For å si det først: at noen fotballfans oppfører seg som bøller betyr jo selvsagt ikke at alle fotballfans er bøller. Fotball tiltrekker seg riktignok mer av røkkla enn andre sportsgrener – jeg vet ikke hvorfor. Men man hører i alle fall aldri om langrennshooligans eller sjakkpøbler…

Det belønner meg med følgende tilsvar, fra en tredje facebooker: (…) ”Når vi bedømmer fotballfansen på denne måten, er vi ikke så mye bedre enn dem som kaster flasker og mynter på damen i København.”

Men det er jeg strengt uenig i – derfor denne bloggposten.

De fleste fotballtilhengere er vel normale folk – som vil være like opprøre som jeg over det bøllene gjorde.

Poenget er imidlertid at det er ikke ”å senke seg til deres nivå” å påpeke at den konkret omtalte fotballfansen oppfører seg stupid og uten empati. Og det var det som var pakket inn i min lett sarkastiske kommentar. Jeg kunne selvsagt formulert meg klarer – i stedet for å ty til humor. Men facebook innbyr nå engang til den slags.

Her, derimot, skal jeg ta det hele sakelig opp.

For det er ikke slik at det er opp til hver enkelt hva de måtte synes er OK å gjøre. Det finnes en grense for hva som er greit. Og når den er overskredet er det ikke bare i orden at man sier fra – man har ikke bare lov til å si fra – man har plikt til å si fra.

Hvis vi oppsøkte den samme fotballfans-gruppen for å plage dem på offentlig sted – for å sette dem i gapestokk fordi de har opptrådt idiotisk – da senker vi oss til deres nivå.

Men hvis vi kun påpeker fakta – at de opptrer uten emapti: som hensynsløse, stupide tølpere, da senker vi oss ikke til deres nivå.

Vi sier bare fra.

Slik vi bør og skal.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.