Pass på tarmen: Hva kan hjelpe, leksjon 9

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

Tarmhelse kommer mer og mer i fokus, og mange ME-pasienter har symptomer fra tarm.

Her er samlet den informasjon jeg kan gi videre på emnet. Jeg gir ikke personlig rådgivning av flere grunner:

  • Jeg er ikke lege.
  • Jeg har ikke kapasitet til det – man skal jo møte folk, gå gjennom tester, få kartlagt og vurdert symptomer før man kan si noe fornuftig. Til det behøver du en ekspert på ME – og annen sykdom. Ikke en pasient som har forsøkt en del selv …
  • Det er ikke sikkert at det som har hjulpet meg, hjelper deg, din sønn eller din mor.
  • Jeg er riktignok behandler, og arbeider til daglig med smertebehandling. Det kan du lese mer om her.
  • Jeg har også erfaring med å behandle ME med akupunktur. Det fungerer for de fleste på den måte at det kan gi noe – at man får det litt bedre. Men det er kostbart, og tidkrevende, og du skal finne en virkelig god behandler. Selv er jeg jo gift med en akupunktør, og fik behandling 2 ganger per uke i mange år. I klinikken vår i Tromsø hadde vi en håndfull pasienter med ME som kom fra 2 ganger per uke til 2 ganger i måneden og hadde nytte av det. Så det er jo en mulighet, hvis man har råd.

Men det var tarm vi snakket om …

Jeg var på Lillestrømklinikken i 2011, fik sjekket tarm og fik behandling som hjalp meg et langt skritt videre. Å få rede på at jeg har glutenintoleranse var også bra: det er ikke en mode-sag, som noen mennesker påstår. Tvert i mot betydde det en slutt på pinlig, plagsom og sjenerende luftavgang.

Lillestrømklinikken er nedlagt. Det er mulig Balderklinikken gjør noe av det samme, men jeg har ikke vært der selv.

Det siste år har jeg gått til en tysk lege som har fokus på tarm som en del av sin legepraksis. Hun har fulle lister, og tar ikke flere pasienter. Men der er en masse leger i Tyskland som har et slikt fokus, så det burde ikke være et problem å finne en. Medisinen jeg har fått i Tyskland har også bedret helsen min en god del. Enda mindre sjenanse fra maven. Virus passerer – gjør nettopp det i større grad: de passerer, i stedet for at slå seg ned hos meg og få meg til at gå ned for telling. Jeg har mere energi.

Det har imidlertid ingen hensikt å kjøre i seg en masse av helsekostens probiotikatabletter – det er dyre, og så lenge du ikke har fått tatt en tarmtest som viser nøyaktig hva DU behøver, er det mest sandsynlig bortkastede penger. Tro meg – jeg har selv tatt den slags kapsler til en verdi av en liten bondegård – uten den store virkning. Effekten kom først da jeg fik behandling som var målrettet de mangler min kropp hadde.

Det finnes i Tyskland også leger som arbeider med Borrelia, immunologiske issues etter Ebstein Barr infeksjon mm. Jeg kjenner ikke meget til det, men her er link til et senter i Berlin. Jeg har ikke været der selv.

Hvis du som leser dette har informasjon om steder man kan reise til og undersøkelser man kan få gjort, så skriv endelig noen ord i en kommentar. Vi må jo hjelpe hverandre, siden det ofte er  vanskelig å finne en lege som gjør det …

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.