(Mer) syk eller ikke (mer) syk (= vanlig syk) – det er spørsmålet (parafrase over Hamlet)

Syk, shutterstock_146647808Jeg hørte folk si ting som: kan du ikke gjøre det en annen dag, når du føler deg bedre.

Men jeg kunne ikke bruke det til noe.

Alt gjorde vondt. Alltid.

Jeg følte meg aldri bra. Kanskje et par timer annenhver måned, i snitt, men aldri lengre eller oftere. Så å vente på at jeg skulle føle meg i form til å gjøre noe ville bokstavelig bety at ingenting ble gjort: jeg ville aldri laget middag, aldri dusjet, aldri luftet hunden, aldri gått på jobb.

Rose

Bilde tatt av Bruno Aamo

Aldri reist meg opp for å lukte på en rose.

Det er det samme med å trene innenfor smertegrensen. Hva er det for noe? I mange år ville jeg ikke kunnet stå opp av senga for å gå på do, ta på meg en sokk eller legge klær i vaskemaskina hvis jeg skulle holde meg innenfor smertegrensa. Jeg kunne ikke engang snudd meg i senga. Alt gjorde vondt. Alltid.

Og nå?
Alt er relativt, og i forhold til før er jo dette gulle godt. Hvis jeg nå blir overmannet av tretthet og føler behov for å legge meg igjen når jeg er kommet skikkelig oppe, betyr det at jeg er syk – ekstra – av noe annet enn det vanlige. Så kan jeg ligge noen timer, eller en uke eller to hvis det for eksempel er snakk om influensa. Men så er jeg oppe igjen, med noe som ligner et liv, der jeg kan gjøre ting, innenfor smertegrensa.

Det er store ting. Hver dag.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.