Imperialismen i språket. En kommentar til frosken i fjorden

fjord, jan roger

Bilde tattt av Jan Roger Iversen: http://janrivers.blogspot.dk/

Bloggeren The frog in the fjord skriver om nordmenns mange rariteter, og nevner blant annet mangelen på forståelse for at how are you faktisk ikke er et spørsmål om hvordan man har det, men bare en høflighetsfrase. Dette på tross av – som frosken skriver – at de fleste nordmenn snakker utmerket engelsk. Likevel kan de altså få seg til å si noe om livet sitt at når de får et spørsmål om nettopp det..

Det jeg lurer på er dette: hvor kommer ideen fra at man skal kunne reise til Norge, snakke engelsk, og forvente at man blir møtt på engelsk maner? Hvorfor skal meningen – intensjonen – med det engelske how are you være gangbart i Norge?

Hvorfor er det ikke frosken – og alle andre utlendinger i Norge – som skjemmes over at hun ikke forstod den norske måten? Hvorfor er premissen at det er den utenlandske forståelsen som er ”den riktige”?

Hvorfor skriver ikke frosken en bloggpost om det?

Og hvorfor lærer hun seg ikke den høflige formen å si ”hei” på i det landet hun bor, i stedet for å undre seg/harselere over at nordmenn ikke reagerer som engelskmenn – på engelske fraser? Hvorfor i det hele tatt snakke engelsk i Norge, når man har bodd der i mange år?

Hvorfor skulle de det – i sitt eget land?

Hvorfor er premissen at det er den utenlandske forståelsen som er ”den riktige”?

Ett svar er jo selvsagt at engelsk står over alt annet. Til og med aliens snakker engelsk. Til og med polakker (eller franskmenn) snakker engelsk – til hverandre – hvis du ser dem i en engelskspråklig film. Dårlig engelsk, men likevel: engelsk er det. Så hvis man vil være noen, så behersker man engelsk – det vet alle.

Men å påtvinge andre mennesker sin egen kultur og kulturforståelse kalles vel imperialisme, sist jeg sjekket. Motstykket er holdningen: In Rome, do as the romans. Så holder vi oss også til verdensspråket. Motgift til hverdagens imperialisme er altså respekt for andres kultur og måte å være på.

Frosken i fjorden klager også på at det som kalles ”irsk farvel” også ser ut til å gjelde i Norge: man forlater en gruppe, for eksempel på bar, uten å si ”ha det” og takk for i kveld. Frosken stusser på dette, og sitter igjen med spørsmålet: var vi så kjedelige?

Her er en tanke: hvis man tok folk litt mer på alvor – respekterte kulturen deres, i alle fall når man er på besøk hjemme i landet deres, spurte dem hvordan de hadde det.. Kanskje de så gadd si ”ha det” for å avslutte kvelden?

Hvis man ønsker å tviholde på den britiske avstanden, og hvis man vil ha et britisk tilsvar på engelsk språk, og på sin kultur og væremåte– så er vel det naturlige å flytte til Storbritannia?

Når det er sagt, er ikke mitt inntrykk at nordmenn er spesielt åpne. De har sin del av berøringsangsten for ubehagelige temaer – snakker ikke om depresjon, kreft eller problemer med familiens ungdommer: Det skal du bære alene, ellers takk! De avviser deg bare ikke så høflig som briter. Det er nå engang slik de er, og vil du bo i Norge, venn deg til det.

Som Mick Dundee sier i filmen Crocodile Dunn Dee, når hans amerikanske venninne beskriver en psykolog som en man snakker med om problemene sine:

  • har ikke folk venner, her?

Nei, kanskje har de bare bekjente som forventer et fint! eller bare bra! Når man spør how are you eller hvordan går det?

(I parentes bemerket: jeg har oppfattet at frosken skriver i et humoristisk perspektiv, og at det ikke er ”vondt ment” de ting hun påpeker. Mange av punktene treffer også spikerne temmelig godt på hodet, f.eks det at nordmenn flest tror de kan kurere alt med en kombinasjon av tran, trening og Ibux…. Ikke desto mindre ligger det en holdning bak refleksjonene. En holdning som tar utgangspunkt i at det er merkelig, slik nordmenn gjør og reagerer – de er søte, klart det, men også merkelige. Når man altså ser dem fra et mer riktig, mer verdensvant ståsted. Som for eksempel perspektivet man får som frosk i en fjord.. )

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.