Hvorfor idiotforklarer man brukere av alternativ medisin?

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

Idiot, shutterstock_221719315

I programmet ”Virker alternativ behandling?” på DR 2 uttalte to leger at man ikke kunne stole på at alternativ behandling virket selv om folk innbilte seg at de ble bedre. Virkningen skyldtes ”placebo”. Nei, hvis akupunktur har noe for seg, så skulle man kunne påvise forandringer på de indre organer under behandlingen – forandringer som ligger utenfor viljens kontroll og rekkevidden for fantasiens påvirkning.

Man påviste så at en akupunktør kunne få galleblæren til å trekke seg markert sammen i 3 av 3 tilfeller ved å ved å behandle ett bestemt akupunkturpunkt med en tynn nål.

Konfronteret med dette blir legene nølende. Utilpass. Og de samme legene som før eksperimentet sier at det jo ikke er interessant å høre om at folk innbiller seg at de føler seg bedre etter akupunkturbehandling, sier nå, at sånne fysiologiske forandringer ikke er så viktige, nei, det interessante er jo om denne behandling kan ha noen virkning i pasientbehandlingen, noen påvirkning på hvordan pasienten føler seg…

Så, som for at redde utsagnet om at akupunkturens virkning utelukkende skyldes innbilning, innfører han et helt nytt medisinsk begrep: placebofysiologisk.

Hva er det? Kanskje at galdeblæren, innbiller seg noe…?

 

Halvparten av befolkningen bruker alternativ behandling

For det første: Omtrent halvparten av befolkningen bruker alternativ behandling. Det jeg lurer på er: mener legene at alle disse menneskene er idioter?

Fra mitt ståsted tror jeg at vanlige mennesker er i stand til å gjøre egne erfaringer. Jeg tror de er i stand til å ta kvalifiserte valg ut fra det de opplever i kroppen. I programmet ble to allergikere behandlet med akupunktur. Begge fikk markert subjektiv beding i sine plager, og den ene fikk mindre uttalt utslag på prikktest (fysiologisk allergitest, objektivt målt). Den ene sluttet med astmamedisin, den andre kunne sparke fotball utendørs igjen, tross gressallergi. Du ser tegningen?

Oppsummert: Pasientene blir bedre av akupunkturbehandling, og man kan påvirke indre organer ved hjelp av metoden.

 

Finn noe billigere å tro på?

For det andre: Hvis det er tro som gjør dem bra, ville det vel være mye billigere og mindre tidskonsumerende å bli bra ved å tro på for eksempel den astma- eller allergimedisinen som legen gir, i stedet for å kaste en masse penger etter en akupunktør for så å tro på henne?

Hvis man spør rundt i sin vennekrets er det mange flere som tror på de medisiner legen gir, enn det er som tror på akupunktur. Mange av våre pasienter er også temmelig reserverte de første gangene de kommer hit. Noen er direkte fiendtlige. De kommer selv om de ikke tror at de vil bli hjulpet, men plagene er blitt så store at nå kommer jeg til og med til deg, som de kan si for å illustrere hvor ille de har hatt det.

Jeg takker for tilliten..? Hvis jeg klarer å få til et forhold til pasienten som legger til rette for placebo, er det i alle fall ikke fordi pasienten kommer med blind tiltro til meg og min behandling.

Placebo, igjen..?

For det tredje, her med et eksempel: En dame som kommer til meg har hatt en mengde behandlinger fordi hun har en stor nakkeskade som har gitt henne mangeårige smerter. Leger og fysioterapeuter har sagt og gjort sitt, gjennom år, så både placebo og faktisk behandlingseffekt har hatt rikelig tid til å slå inn… Ikke desto mindre har hun sterke smerter.

Vi begynte med å løste opp musklene i nakken og rundt hodet 2 ganger i uken til smertene var gått fra helt forjævlig til levelige, og nå har hun jevnlig oppfølging ca hver andre uke. Det holder henne i jobb, og hun kan leve, drive med sin fysisk utfordrende hobby (hester), spille badminton, sykle og alt det annet hun vil.

Så en dag sier hun at hun er kommet i overgangsalderen, våkner 10-15 ganger per natt våt av svette. Det er plagsomt, kan jeg hjelpe?

Det kan jeg. Klassisk akupunktur fjerner nesten alltid overgangsalderplager, eller demper dem radikalt, i løpet av 3-10 behandlinger. Så etter oppløsning av nakken med moderne triggerpunktbehandling, setter jeg også klassisk, kinesisk, akupunktur for hetetokter. Etter andre behandling har hun sovet gjennom 2 netter uten å våkne av svette. Hun er kisteglad, og føler seg uthvilt for første gang på lang tid.

Det jeg lurer på er: hvis dette er placebo: hvorfor virker ikke placeboen på nakken hennes? Det ville spart henne for en masse tid, penger..? Og nåler, som jo ikke er det første man forbinder med velvære, selv om det jo ikke er særlig smertefullt, heller…?

 

60 000 konsultatsjoner

SmertebildeMin mann og jeg har drevet akupunkturklinikk i Norge og Danmark siden 1998. Vi har hatt nærmere 60 000 konsultasjoner i disse årene. Vi har tusenvis av pasienter som kan si lignende ting som damen i eksempelet over. Vi har hatt pasienter som sier at kollegene mine ler av meg når jeg sier jeg får hjelp av dere, de sier jeg virkelig må være god-troende og naiv som kan få noe effekt av akupunktur.

Placebo?

Nei, heller det motsatte: Virkning på tross av stor skepsis og motstand. Det er det vanlige. Ikke at folk omfavner det vi gjør. De aller fleste pasientene som kommer til oss vil det helst ikke. De ville gitt mye for å slippe – hvis de kunne fått hjelp fra lege og fysioterapeut ville det klart foretrukket det. Det er sosialt akseptabelt, og koster en brøkdel.

Placebo??? Nei, nå får du sannelig gi deg.

Man kan faktisk tenke, resonnere og gjøre erfaringer, også selv om man ikke har en legeutdannelse. Det er mulig det kommer som et sjokk på en del leger, men slik er det.

 

Forskning

(I parentes bemerket: ja, jeg er klar over at 3 pasienter på TV ikke holder i forskningsmessig sammenheng. Og jeg er klar over at man sa i programmet at det ikke finnes studier som uomtvistelig har isolert virkningen av akupunktur. Til det sier jeg: det er en masse studier, de bortforklares systematisk, fordi man i utgangspunktet ikke vil tro på virkningen. Grunnen til at man trekker fram eksempler som å påvirke indre organer, er at man i utgangspunktet tenker at de klarer de i hvert fall ikke. Men så gikk det likevel, og man må grave dypere for å finne noe i bortforklarings-sekken, eller rett å slett ha et sted å stikke hodet i skjul…

(De med filosofisk bakgrunn vil lett kunne se parallellen til 15-1600-tallets kirkefedre som nektet å se inn i Galileo Galileis teleskop: Det gjorde det enklere å holde på forestillingen om at jorden var universets midtpunkt, og de slapp å risikere å måtte tenke de nye tankene som tvang seg på når man kikket på stjernene i kikkert…

Jeg sier også: dårlig påvist effekt ved akupunkturbehandling er noe akupunkturen har felles med en masse medisiner leger deler ut daglig).

Til slutt, uten parentes: det er ikke penger i å forske på akupunktur, det er ingen dyre legemidler som kan få aksjekursen til gå med rakettfart gjennom taket når det gjøres avtaler om salg i USA. Ingen patenter på behandling. Ingen prestisje.

Så det er kanskje ikke så merkelig at det ikke flommer over med studier om akupunktur?

Ikke desto mindre kjenner folk det på sin egen kropp at det virker. Alminnelige mennesker som ikke er leger. Og så en og annen lege, for vi har pasienter fra denne yrkesgruppen også.

Så selv ikke legestudiet gir visst en fullstendig vaksine mot naivitet og placebovirkning..? Eller kunne det være noe annet som var på ferde..?

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 kommentarer

 1. Liana

  Men nå snakker du utelukkende om akupunktur? Ettersom jeg har forstått har akupunktur fått mer og mer anerkjennelse innen den tradisjonelle legevitenskapen nettopp pga. flere og flere dokumenterte tilfeller. Alternativ medisin er jo så mye mer. Hvordan virker healing? hvorfor finnes det ikke vitenskaplige undersøkelser som kan verifisere virkningen i de fleste helsekostprodukter som omsettes for milliarder? Har til gode å finne en eneste seriøs forskningsrapport som konkluderer med noen særlig virkning av de fleste helsekostproduktene. Og hva med tarmskylling? Hvordan kan man påstå at tarmen, et selvrensende organ er full av gammel slagg og råtnet bæsj og tyggegummirester som aldri kommer ut med mindre man sprøyter inn 80 liter vann for å suge ut dette?

  • Vigdis Lysne

   Jeg snakker for det første utelukkende om akupunktur fordi det er det programmet jeg nevner handler om. Jeg snakker altså om akupunktur fordi jeg holder meg til saken.

   Jeg er enig med deg i at det finne utrolig mye rart der ute, men det var altså ikke temaet for det omtalte programmet, og heller ikke for blogginnlegget her.

   For det andre arbeider jeg med akupunktur til daglig, og har aldri noen sinne arbeidet med verken healing, tarmskylling eller andre «alternative» ting. Igjen holder jeg meg til saken.

   Det er nok en yrkesskade det der – etter som jeg har studert filosofi på universitetet i 4 1/2 år (etter sykepleierutdannelsen og årene i arbeid som sykepleier), og som følge av det er Cand. philol/universitetlektor. Slikt medfører ofte denslags uvaner, som å holde seg til saken…