Qi gong trening. Hva kan hjelpe? Leksjon 4

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

Hva gjør man når man føler seg syk? Man går til lege. Og hva gjør man når forskjellige leger, gjennom mange år, forteller deg at egentlig er du helt frisk, det feiler deg ingenting: Du er bare i dårlig form, det er derfor du føler deg trett og blir så fort utmattet: Du må trene deg opp! Tren mer! Vær mer aktiv!

Min fastlege gjennom mange år foreslo i fullt alvor at jeg burde sette meg som mål å gå alle toppturene den kommende sommeren. En ”topptur” er å gå til toppen av et fjell. Jeg bodde i Tromsø på den tiden, og toppturene der dreier seg om å trave til tops på opp til flere tusen meter høye tinder. Det er virkelig ikke noe for en person med den helsa jeg hadde da – der det å tømme en oppvaskmaskin og ta en dusj nok var i overkant mye program på en og samme formiddag…

Men det forstod altså ikke denne spesialisten i allmennmedisin, etter alle årene på universitetet og etter å ha møtte tusenvis av pasienter gjennom mange år. Og etter å ha møtt meg mange, mange ganger i sitt kontor og hørt meg fortelle om min hverdag.

Hva gjør du når legene sier at du er frisk, – på tross av at du føler deg som et 3 dager gammelt lik som er blitt gravet opp ved en feiltagelse?

Så hva gjør du når dette er den eneste ”kvalifiserte medisinske” behandlingen du får gjennom hele din ungdom og det meste av tiden som voksen?

Det jeg gjorde var å følge rådene, prøvde ulike treningsformer – jogget, gikk turer om sommeren – hver eneste dag, for jeg hadde hund, og på ski om vinteren, begynte med aikido – men resultatet var alltid det samme: jeg fikk voldsomme smerter og brukte dager og uker på å restituere, selv etter korte treningsøkter. Jeg kunne gå et par kilomenter, og så måtte jeg hvile noen timer. Gikk jeg lenger enn det, eller trenet mer intenst, gikk det dager eller uker før jeg var tilbake på mitt elendige utgangspunkt.

Etter mange år ble jeg invitert med på et kurs i zhan zhuang qi gong – og jeg kjente med en gang at dette var noe ryggen min hadde godt av. Og riktig nok: 4 år senere med (så godt som) daglig trening, var følelsen av å ha to kniver i ryggen hele tiden borte. Jeg hadde fortsatt ryggsmerter, men ikke absolutt hele tiden.

Og nå?

Bruno på fjell

Bruno Aamo trener Zhan Zhunag qi gong på et fjell i Troms.

I dag kan jeg faktisk si at jeg ikke har ryggsmerter. Det krever riktig nok at jeg trener nesten hver dag, og at det er en del ting jeg skal avholde meg fra og passe på. Men like fullt: ryggen min er nå sjelden til brydderi.

Nå er jeg begynt å trene karate, og jeg kan faktisk tolerere det bedre og bedre. Jeg merker at ryggen min har godt av den bevegelse som tvinges frem med denne treningen: jeg blir både trett og stiv når ryggen blir for ubevegelig.

Qi gong

Qi gong er betegnelsen på kinesisk treningsformer som befinner seg i skjæringspunktet mellom helsetrening og kampkunst. Det finnes rundt regnet 4-5000 ulike stilarter som rommer alt mulig fra stillesittende meditasjon til harde fysiske øvelser.

Jeg har trenet formen som heter zhan zhuang qi gong, og den kan jeg anbefale. Andre former for qi gong kan jeg av gode grunner ikke si noe om, men mange av dem er sikkert gulle gode, andre høytflyvende hokus pokus – man ser jo en del av det i dette markedet.

Professor Yu sammen med min datter.  Kina i 2008.

Professor Yu Yong Nian sammen med min datter. Kina i 2008.

Zhan Zhuang qi gong er meget fysisk, men inkluderer også mental trening. Den er krevende, og den gjør vondt – til gjengjeld løfter den helsa og funksjonen din. Som vår lærers lærers lærer, kinesiske professor Yu Yong Nian, yndet å si, for øvrig de eneste engelske ordene han kunne: ”no pain, no gain”. Men alle trener på sitt eget nivå, og beveger seg fremover derfra, langsomt. Er man for dårlig til å stå, kan man trene sittende eller liggende.

Zhan Zhuang betyr direkte oversatt: å stå som en påle, eller et tre. Treningen består mye av stillestående avspenningsøvelser, og på samme måte som man ikke kan se et tre I haven vokse, på samme måte kommer forandringen med treningen gradvis og gjør seg gjeldende på en positiv måte i livet ditt.

Bruno (min mann) og jeg (som hjelpelærer) hadde en klasse i qi gong i Tromsø gjennom 15 år, men har sluttet å undervise etter at vi flyttet til Danmark.

 

 

Treningssteder/tilbud i Norge:

Tromsø: Geir Arne Paulsen: taisinhtao@hotmail.com

Voss: Ivar Vatne 

Kristiansand: Kirsti Kvivik

Treningsstedet i Danmark:

Ole Eskildsen, København

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 kommentar

  1. Pingback: VigdisVivenda – Hvorfor de som tror at ME er somatisering – TAR FEIL