Få energiregnskapet til å gå opp. Hva kan hjelpe – leksjon 2           

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

Av de ting som virker ved den type sykdom jeg har er energiøkonomisering og aktivitetstilpassning antagelig de viktigste. Det er ikke mye medisiner og andre ting kan gjøre for deg hvis du ikke helliger disse prinsipper høyt. For egen del var det først da jeg leste om diagnosen min i et fagtidsskrift, og skjønte at: det er dette jeg har slitt med i 20 år, at ting falt på plass og jeg kunne begynne å ta i bruk råd som faktisk passet til situasjonen min, og som derfor faktisk også virket..

«Det er med energi som med penger: bruker du hele tiden for mye, får du overtrekksrente, kredittkortgjeld og annet dritt som bare kan ødelegge økonomien (hvis du da ikke er rik).»

Prinsippet er at man maks skal bruke 80 % av den energien man til en hver tid har. Man skal ikke slite seg til ytterkanten av det man kan tyne ut av kroppen hver dag (eller noen dag, for den saks skyld). Man skal alltid ha ”penger” igjen på konto som kan forrente seg, vokse, gjøre deg sterkere.

Med ansvar for små barn er dette selvsagt nesten umulig, i alle fall om en ikke er så heldig å ha folk omkring seg som både forstår sykdommen, respekterer de begrensningene den setter og ser at det å hjelpe faktisk er helt påkrevd. Mange har ikke dette, men så får man lære seg alle triksa i boka og gjøre det beste ut av det.

hvile

Bilde tatt av Bruno Aamo

Hvis det å gå er en ting som sliter deg ut, skal du for eksempel alltid parkere nærmest mulig inngangen på butikken: spare på gåavstand er alltid viktig. Sørg for å ha lister på ting du trenger å få kjøpt inn, men som ikke haster – så kan du ta det når du er i nærheten av butikken. Det sparer gåavstand og bruk av krefter.

Lær deg å stille konkrete spørsmål om avstand når du skal være med på ting i regi av barnehage og skole: ikke stol på utsagn som: det er ikke langt. ”Langt” er et meget relativt begrep… Spør for eksempel: er det lenger enn fra parkeringsplassen på Hella og ned til havet? Men vær også forberedt på at folk sier – Nei, da! – og så er det myyyye lenger… Så ha alltid en backup-plan klar..

Og lær å kjenne din egen kropp og dine egen reaksjoner. Regelen er at hvis du kollapser og blir utmattet, ja, da var det for mye – og slike episoder styrker deg ikke, men setter deg tilbake. Hver gang. Og det gjelder 100 % sikkert, uansett hvor mange ((noenlunde)friske) mennesker som står der og sier til deg at ”hvis du bare presser deg over tid, så blir du sterkere”.

«Du blir sterkere hvis – og bare hvis – du holder deg innenfor de grensene kroppen setter: hvis du trener og er i aktivitet innenfor dine egne rammer.»

Å presse seg i bedre form, har du alt prøvd, det har alle med denne typen sykdom. Det virke ikke, det gjør deg sykere. Og første skritt mot et friskere liv vil være å innse dette, og respektere det. Alltid.

Så kan du senere, en gang ned ad veien, kanskje en dag være blitt så bra at du faktisk kan presse deg til å bli friskere. Jeg kan det, nå. Jeg kan presse grensene ved trening på en helt annen måte enn for få år siden. Og da går verden fremover på en helt annen måte enn før.

Inntil du er der skal du huske at du kun kan hvile deg frisk, ikke trene deg frisk fra en energisviktsykdom.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 kommentar

  1. Pingback: VigdisVivenda – Hvorfor de som tror at ME er somatisering – TAR FEIL