Effektiv hvile. Hva kan hjelpe? Leksjon 7

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

La sieste de Van Gogh

La sieste de Van Gogh

Søvn er selvsagt viktig når man har en energisvikt – en god natts søvn er en forutsetning for en brukbar dag. I perioder vil det bety at den eneste farbare vei er å bruke sovemedisiner.

Phenergan er et antihistamin som virker mindre bedøvende enn Vallergan – ”fetteren” som er det medikamentet som oftest brukes for å fremme søvn (blant antihistaminene). Hvis du blir slått ut av Vallergan er Phenergan et alternativ.

Melatonin hjelper også mange – spesielt de som er over den første ungdom. Men det gis til folk i alle aldre, også til barn, når søvnproblemene krever det. Melatonin er på resepet, så det skal du snakke med legen om.

Stilnoct og medikamenter som ligner på dette kan også være nødvendig i dårlige perioder (for noen varer disse lenge…). Generelt er legene svært skeptisk til å gi ut disse tablettene, og det er det for så vidt god grunn til, for man kan bli avhengig av dem. Men med en energisvikt som gjør at man har smerter hele tiden – smerte som blir mye verre når man sover for dårlig, er det som oftest en bedre ide å ta det som skal til for å få sove, enn å la det være – og kanskje få økte smerter.

Valleriana er en urt som har lett beroligende effekt, og noen får litt drahjelp inn i søvnen av den.

5HTP er også et alternativ. Denne må importeres fra utlandet, og du bør bestille fra innenfor EU. Jeg er usikker på om norsk toll stopper 5 HTP nå, men den kan importertes til Danmark fra innenfor EU. Dansk sundhedsstyrelse sier om saken:

“Inden for EU
I henhold til § 5 i bekendtgørelse om privates indførsel af lægemidler kan privatpersoner til personlig brug til sygdomsforebyggelse eller -behandling indføre lovligt indkøbte lægemidler bestemt til brug for mennesker ved forsendelse fra lande, som er medlem af Den Europæiske Union eller omfattet af EØS-aftalen. Hvorvidt, du har brug for en recept, afhænger af, om produktet er receptpligtigt i det land, du køber det i – som skrevet oven for, skal produktet være lovligt indkøbt efter pågældende lands regler.”

5 HTP hjelper til å roe ned hjernen når man skal sover – den stopper tankevrimmel og gjør det lettere å ”fade bort” og sovne..

Og klassisk akupunktur kan hjelpe på dårlig søvn. Det er faktisk en av de ting det har riktig god effekt på…

Hvile

Men man må også hvile i løpe av dagen, selv om det kan være vanskelig å sovne.

Power-naps kan brukes, også om man ikke sover. Bestem deg på forhånd hvor lenge du skal ligge og hvile – f.eks 15 minutter, ½ time eller en hel time (du må prøve deg frem hvor lenge som er passe for deg). Sett på en klokke som sier fra når tiden er ute hvis det er noe du skal nå. Det hjelper deg også å unngå å se på klokka i ett sett.

Bli liggende ut tiden selv om du føler at den verste trettheten klinger av mens du ligger der. Hvis du står opp for tidlig, vil du oppleve at det lille overskuddet du kanskje oppnådde med hvilestunden er borte med en gang du beveger deg. Hvis du ligger ”lenge nok” (for deg) vil det ofte vare litt lenger.

Prøv å ha de stille når du hviler, og også helst mørkt. Noen tolererer musikk, men ikke lydbok – andre har det omvendt.

Skjermaktiviteter er alltid utmattende, og defineres som arbeid, ikke avslapping. TV-serier eller filmer du har sett før er det minst krevende når det kommer til skjermtid. Hvis du kan slappe av med det og føle deg mer opplagt i stedet for mindre, er det fint. Spill, PC-arbeid, mail etc er imidlertid aldri avslappende for hoder med tendens til mental energisvikt.

Meditasjonsprogrammer kan være nyttige. Selv bruker jeg Holosync. Det får meg til å slappe av og sove bedre. Mange har nytte av Silva-trening, og de holder jo også kurser mange steder relativt ofte.

Uansett vil du oppleve at for lite søvn og hvile gjør smerter og andre symptomer verre, mens god og effektiv hvile kan være med å trekke, langsomt, i riktig retning. Det er derfor mye å vinne på å legge inn en innsats for god søvn.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.