Akupunktur: Hva kan hjelpe? Leksjon 6

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

Gjennom 21 år – fra jeg var 14 til jeg var 35, fikk jeg ikke ett eneste fornuftig råd fra legene i forhold til min ME-sykdom. De beste rådene hjalp ikke, mange gjorde meg verre (som for eksempel forslagene om å trene mer, hardere, lengre enn jeg alt gjorde: for det er jo ikke viljestyrken og innsatsviljen min det er noe i veien med..).

For smertene er det én ting som har hjulpet, i tillegg til qi gong trening – og det er triggerpunkt-akupunktur.

Som de fleste som er desperate, prøvde jeg i disse årene noe som oppleves som ALT, fra healing til homøopati. Og kosttilskudd og lignende, selvsagt, i lange baner. På behandlingssiden er det akupunktur som har hjulpet – lite annet.

Klassisk, kinesisk akupunktur har vært god for søvnproblemer, mageplager, nedstemthet osv.

Klassisk, kinesisk akupunktur:

Sjekk at akupunktøren har en ordentlig utdanning, og er medlem av NAFO (i Norge) eller Praktiserende Akupunktører (i Danmark). Gå til en som arbeider med akupunktur det meste av arbeidstiden, ikke en lege eller fysioterapeut som tar en akupunkturpasient eller to i uka. Det er med dette som det meste annet: man blir flink til det man gjør, det man har erfaring med.

Triggerpunktakupunktur:

Dessverre er det få i Norden som kan dette godt nok til at det er bryderiet verdt å oppsøke dem. Min mann og jeg drev Tromsø Akupunkturklinikk AS i 15 år, og hovedpilaren i firmaet var smertebehandling med triggerpunktakupunktur: vi hadde 50 000 konsultasjoner på 15 år, de fleste smertepasienter – som allerede hadde forsøkt det meste av det som finnes på markedet for sine smerter.

Når det gjelder ME og andre kroniske lidelser, får vi ikke pasienten ”frisk” i den forstand at han eller hun ikke lenger har diagnosen. Men vi kan som oftest hjelpe pasienten til en bedre hverdag.

Og de aller, aller fleste ble av med smertene, eller vesentlig bedre – på tross av de ofte var regnet som ”behandlingsresistente”, smertepasienter som gjerne hadde fått beskjed fra lege eller fysioterapeut om at de bare måtte leve med smertene.

Det finnes behandlere – ikke mange – som mestrer teknikken i Norge, men hvis du vil prøve skal du sjekke grundig om behandleren har den kompetansen som kreves. Det vil si både skikkelig utdanning, og erfaring med behandlingsformen. Det er ikke nok å ha vært på et kurs om ”triggerpunktmassasje.” Det tar lang tid å opparbeide et håndlag som gir gode resultater.

Min mann og jeg  driver nå Origo Akupunktur ApS  i Skanderborg, Danmark: også her er det smertebehandling vi gjør mest. Vi kan som regel gi kronikere en langt bedre hverdag. Normale smertetilstander som nakkeplager, hodepine, ryggsmerter, tennisalbue etc. kan vi som regel fjerne.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 kommentar

  1. Pingback: VigdisVivenda – Hvorfor de som tror at ME er somatisering – TAR FEIL